Monday, July 15, 2013

Jõulukaart Jaanipäevaks ehk Hei Hei Sinulle on postia!








Heihei, eks ole ju tore kui postimees toob sulle Jaanipäeval Jõulukaardi?! Minuga just nii paar nädalat tagasi juhtuski. Rõõm ja üllatus!
Asis sai alguse tegelikult juba üleeelmistest jõuludest, kui lapsed siia tulid ja jõulud nii kiirelt liginesid et isegi need paar kaarti mis olin plaaninud oma kallitele saata jäid saatmata. Kuna Porvoo linn on ju ise nagu  piltpostkaart, siis on seda ka postkaartidele rohkelt trükitud ja sel viisil linnale ja turistidele reklaami tehtud. Klantspostkaarte Porvoo kaunidusest leidub palju ja neid müüakse kõikjal. Ainult paar nn. patenteeritud ekstra Porvoo postkaarti, üks neist suur Punaste majadega ja teine Vanha Porvoo lumine jõulukaart - vaat neid igalt poolt ei saa ja tuleb teada kohti, nt üks pood kust neid kahte kaarti pea alati leiab on Nelly`s kauplus vanalinnas . Sealt saab ka paljudele tuntud Inge Lööki `´anarhistlike`´vanamuttidega kaarte.
Aga juhtus siis nii, et kuna Jõulude ajal kaart jäigi saatmata, olin seda siiski siiratlt kavatsenud teha ja postmargidki juba peale valmis kleepinud. Ainult head soovid ja aadress oli puudu sellelt kaardilt mis Rootsi poole teele pidi minema. Jõulud said mööda , aeg ruttas kiiresti ja pea oligi käes maikuu kui Ivoga hakkasime end läbi Londoni  Hispaania reisile sättima. Ja siis tuli kuidagi sõbrannaga jutuks, et sealt kindlasti kaarte saadan, kuigi jõulukaart jah näed saatmata jäi. Aga minu viks tarkpea sõbranna, tema soovitas hoopiski et kuule pane  see jõulukaart aga nüüd teele, saab Jaanipäevaks kätte, et ongi tore. Mõeldud tehtud.
   Muidugi enne reisile minekut oli jälle kiire ja muud asjad peas, nii et kaardi saatmine pidi toimuma juba Vantaa lennuväljal. Kuna meil läks väga varajane lend siis mõtlesime Ivoga et läheme kesköö paiku platsi ära, siis saab rahus kaarti saata ja check-innida . No kui siis hakkasin  seal kohvri otsas neid häid soove kaardile kandma ajasin oma veepudeli nii õnnetult ümber et kõik lainetas. Ei muud kui pakkisin  õnnetu kaardi juhuslikesse salvrätikutesse ja lendasime sellega paari tunni pärast Londoni suunas. Kuna kaardil olid juba Soome riigi margid peal, ei saanud seda ka mujalt posti panna, ja ümbrikus ka ei tahtnud saata sest mu sõbranna just naudib igasugu templeid ja lahtisi postkaarte. Reisis siis kaart koos meiega läbi Londoni-Malaga-Fuengirola-Marbella-Rhonda -Londoni kuu aja pärast tagasi Soome , lükati posti ja jõudiski kenasti jaanipäevaks Svenssonite juurde.



   Ja ennäe, tundub et see seik on pannud aluse kaunile traditsioonile jaanipäevaks jõulukaarte saata, sest sel aastal juhtus sama asi minuga. Paar päeva enne midsummerit töölt koju tulles lebas mu uksematil koos arvuka reklaamiga ka tore Jõuluvanaga postkaart!
Sõbranna kirjutas et postipoiss kontoris oli küll muigel näoga olnud kui keset südasuve templeid kaardile ladus, seal olid ju kaunid jõulusoovid kõik kenasti ritta trükitud ;) aga no, klient on kuningas ja küll ta juba ise teab!

 Vaat selline lugu siis jõulukaardiga. Üldse oli eelmine kuu kaartiderohke. Kuna me mõlemad sellesama  sõbrannaga oleme parajad rojalistid ja kuningaperede elukäigu huvilised, vahetasime muidugi ka muljeid printsess Madeleine`i tanu alla saamise küsimustes. Leidsime mõlemad et pulmapidu oli väga kaunis ja väljapeetud, pruutpaar ekstra klass kenad ja tore ka see et pulma teleekraanide vahendusel rahvale näidati. Rootsi poolt oli see ju pea viimase minutini otsustamata, kas pulmatseremooniat tele vahendusel üldse üle kantakse või mitte. No kuna maksumaksja surve oli nähtavasti ikka küllalt tugev , tegi kuningapere selle ülekande riiklikuks ja vahest ehk siiamaani üsnagi nigel kuningapere poolehoid riigirahva poolt  sellega ka pisut plusspunkte teenis. Nagu soome kommentaator ülekande ajal lausus, pole rootsi rahvast ka armas pisiprintsess Estelle mitte suutnud üles soojendada kuningaperesse suht negatiivse suhtumise osas. Mis teha, ...``ka rikkad nutavad, ```so ei nuta aga kuningapere olevat Rootsis  priiskava elulaadi, ülekäte läinud järglaste ja oma lõputute skandaalide poolest järjekindlalt ebasoosingus.
Aga minule saadeti kena pulmapilt õnneliku noorpaariga kus ka kaunis kleit hästi näha on. Ja kuna sõbranna käis reisimas Saksamaal, saatis ka sealt kaardi kaunite lumiste  vaadetega.
   No eks nüüd siis ole minu kord mõni Inge Lööki vanamutt Rootsi poole teele lähetada , tean et nood seal alati soojalt oodatud on.

No comments: