Monday, May 13, 2013

Salaja sabub ...kevadekuu!


Salaja pungad puhkevad puul...Niimoodi kõlas üks ammune laul. Ja niimoodi ongi, et kuigi kevadet pikisilmi ootada ja ootad, tegelikult peaaegu juba sellest ajast kui jõulud lõpevad - saabub ta ikka kuidagi salamisi hiilides , et siis äkki põmm! ja ongi kohal ja läheb lahti!
   Selle aasta kevade tulek küll just kaugeltki äkki ei käinud, tegelikult oli juba suur tüdimus käes sellest lõputust ootamisest. Et ammu oleks juba aeg, aga kevadet ikka veel pole. Lumi ei sulanud ega sulanud, ja päikest nägi ka nii haruharva et kui ta üldse välja ilmus, oli see sama imeline kui kuuvarjutus. Lund sadas maailma sellisteski paikades nagu nt Londonis ja Hispaanias, kus see ikka lausa harukordne on. Võib öelda, et halva ilma tõttu jätsin isegi planeeritud kevadise Londoni reisi ära. Õigesti tehtud, sest plaanitud `´Suur Õitsemine`´´, mida taas kord kogeda ja imetleda tahtsin, tabas sel aastal Londonit alles mai alguses. Eelmine aasta õitses London juba aprilli keskpaigas.
   Põhjamaade kevad on minu arvates aga imeline just sellepärast, et ta avaneb niiviisi hiljukesi ja samm-sammult, ja kogu see uue tärkamine ja õidepuhkemine on nagu muusika. Algul vaikne avamäng, et siis lõpuks üle hõiskavaks hümniks paisuda. 
Praeguseks on küll siin Porvoos juba kevad helisemas üsna tugevalt, igal pool õitseb, murud haljendavad ja lindude laulukoor ei väsi isegi öötundidel. Liblikad lendavad ja mesilased sumisevad. Nii armas . 




Paistab et isegi autod vahetavad Porvoos kevade tulles kuube, sest sel päeval kui läksin välja kevadet otsima ja pildistama, seisis meie maja juures selline lustakas sõiduriist.
   Tegelikult olin näinud lumikellukesi juba Kevadpühade ajal Tartus, meie endise kortermaja esisel peenral, aga tahtsin veenduda et kevad ka otsaga juba Porvoosse jõudnud on. Oli küll. Nii armsad on need esimesed arglikud lillehakatised, mis nagu uudistades oma väikesed peakesed mullapõuest välja sirutavad. Justkui küsides, kas on juba õige aeg, et tulla?


 Ja kui päike päevadega jõudu annab, hakkab lumi sulama,  sirguvad varrekesed pikemaks ja õiekroonid avanevad.Üheks kevade saabumise tunnuseks igal aastal siin meie linnajaos on see, kui ühes teatud tänava ääres pajudel oksad maha pöetakse. Need tüved on siis lausa koomilised, aga hiljem kasvavad jälle nö. normaalseteks pajudeks. Nii igal aastal.






















1 comment:

myhuonglequyen said...

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ trang ebay vn cùng với dịch vụ mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.