Saturday, November 13, 2010

Pimedus hiilib ligi






Nii ta on, valget aega ei anta enam eriti palju siia põhjamaale. Pimedas, tööle, pimedas tagasi, ja niimoodi mingi märtsi lõpu - aprilli alguseni. Aga huvitav on see et see pimedus omamoodi nagu sobib siia , vähemalt Porvoosse, jah, kuigi nt. jaanuaris Londoni sooja päikesepaistesse sattudes hakkad jälle heietama seda igavest teemat kas ikka on õige ja hea ennast sinna soome matta jne. jne.
Nimelt ega siin seda pimedust selles mõttes ei ole et oleks mingeid pimedaid tänavaid või nurgataguseid parke või valgustamata kohti. Siin kesklinnas küll mitte, ja ka kui nüüd 2 jõuluõhtut olen läbi metsa koju tulnud jõeäärt mööda siis tee on lumest puhastatud, valge ja mingit hirmu pole tundnud.
Pimeduse tulles süttivad tuled.Juba praegu olen paljudel akendel märganud neid jõulukolmnurki ja lambikesi põlemas, ja vanalinnas on palju tuledega dekoreeritud aknaid. Peagi hakatakse ka rõdudele ja aedadesse jõuluvalgusi üles sättima, tihti elavate puude-põõsaste peale. Ja eriti meeldib mulle kui nt. maja ukse kohal võõi rõdul on laternad kus küünlad põlevad, elav tuli on ikka väga tore ja hubane. Ja siia puuarhitektuuri lisandiks sobib väga hästi.
Pildil on üks mitmest sillast mis üle jõe teisele poole viib, kokku on neid linnas vist viis. See sild on siin meie kodu lähedal ja siit üle pääseme Lidlisse poodi, mis on selline paras mugav jalutuskäik. Selle silla all voolab suviti väike kosk. Ivo Kosk ! on teinud sillast rea fotosid, nii talvel tuledesäras kui suvisel ajal.

No comments: