Tuesday, March 19, 2013

Runebergin torttu e. Runebergi kook







 Runebergi kook on purustatud mandlite ja arrakipunshi või rummiga  maitsestatud silindrikujuline  küpsetis. Pealt kaetud vaarikamoosiga, mida ümbritseb suhkruvaabast ring. Küpsetis on saanud nime luuletaja Runebergi järgi, kuna just tema olevat neid koogikesi armastanud nautida oma hommikukohvi juurde,  väikese punshinapsuga.Milline ilus algus toimekale päevale!
Arvatakse et runebergikoogi algse retsepti autoriks ongi olnud luuletaja abikaasa Fredrika Runeberg. Tema valmistanud koogi nisujahust, riivsaiast, küpsisepurust ja mandlisegust koos õunamoosi ja suhkruvaabaga. Runeberg olevat kord soovinud kohvi kõrvale midagi magusat, ja kuna proual parajasti midagi pakkuda polnud, küpsetas ta koogi just neist ainetest mida kodus parasjagu leidus. Fredrika Runeberg on kirjutanud ka kokaraamatuid ja 1850 aastast pärit retseptiraamatus on just sellise koogi retsept. Mis aga ikkagi  olevat tema teisendatud versioon  porvoo meisterkondiitri Lars Asteniuse kümme aastat varem loodud koogist.
Porvoo (ja ilmselt mujalegi) poodidesse ja kohvikutesse ilmuvad runebergikoogid müügile jaanuarikuu lõpus ja neid saab osta kuni Runebergipäevani. ! Kui kõiki ära ei müüda, siis päev hiljemgi ja poole hinnaga.
Runebergikook on ikka nii levinud, et iga-aastaselt kuulub see Runeberi päeval menüüsse ka haigla lõunakohvi lisandiks. Haiglas pakutav versioon on küll neljakandiline plaadikook, vaarikamoosi ja suhkruvaabaga, ja muidugi nii arrak kui rumm on sellest välja jäetud. 
Porvoos  on aga üks kohvik mis pakub seda traditioonilist kooki aastaringselt, ja see on  vanalinna ühel vanimal tänaval, Välikatul,  asuv kondiitriäri Helmi.


No comments: