Wednesday, December 15, 2010

Püha Lucia päev ehk lusiapäev. Valguse püha.



Lucia päeva tähistatakse Püha Lucia mälestuseks 13. detsembril. See mälestuspäev on algselt kuulunud katoliku pühakutekalendrisse, aga tänapäeval tähistatakse seda eelkõige rootsikeelses kultuuris. Keskseks kujuks on niisiis Lucia- neidis, kes on riietunud pikka valgesse rüüsse ja tema pihale on seotud punane vöö. Peas on tal küünlakroon ja käes hoiab Lucia põlevat küünalt.

Niipalju siis kuiva teadmist Luciast ja tema päevast. Huvitav on veel see et see Lucia-nimeline pühak on sündinud Sitsiilias, seepärast valisin jutule ka Sitsiilia-ainelise pildi kuna Lucia-neiust pilte ei suutnud siia üles panna.

Aga tahtsin hoopis kirjutada sellest et eile käis meil haiglas Lucia ehk nagu soomlastele suupärasem Lusianeito. Lusia nagu lusikas! Oli juba teada et tuleb õhtul kell 5 ja Pia ja Märta panid ala-aulasse jõulukuuse püsti ja tuled külge ja tähe ka tippu. Kuigi kunstpuu, oli see ka kenake ja ilutses võidu haigla peaukse ette püstitatud suure ehtsa jõulukuusega.Mina ka andsin omapoolset lihvi, pühkisin ja nühkisin ja masindasin põranda puhtaks ja harjasin vaibad. No oleks ma ette teadnud et Lucia tulekul kõik tuled surnuks lastakse poleks ehk nii palju pingutanud.

minu lemmikpatsient oli juba mitu päeva väga ärevil ja ikka tuletas mulle meelde et Lucia tuleb ja samas kohe küsis et kunas Lucia tuleb. No eile ta oli asjas juba kindel ja terve päeva laulis mulle köögi lahtises ukseaugus hoogsalt Santa-Luciat.

Legend kannab sõnumit et Lucia tõi valgust talve pimedasse aega ja seda päeva tähistataksegi valguse pühana, mis aitab valgustada ka aasta kõige pikemat ööd.

No comments: